Onnea uusi fuksi!

Tästä osiosta löydät tuutorien esittelyt ja tiiviitä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Olet saavuttanut tavoitellun ja halutun opiskelupaikan Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella. Saavuttamasi opiskelupaikka tarjoaa sinulle mahdollisuuden itsesi kehittämiseen, paljon haasteita sekä loistavat tulevaisuudennäkymät juridiikan erityisasiantuntijana!

Edessäsi on tiiviiden viiden opiskeluvuoden lisäksi myös antoisa opiskelijaelämä, jossa Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestö Legio Ostiensis ry jäsenineen toimii oppaanasi.

Liittymällä Legion jäseneksi saat kaikki Legion tarjoamat edut ja tapahtumat. Opiskelu on ainutlaatuista aikaa elämässäsi, joten otetaan siitä kaikki irti!

Tervetuloa mukaan Legion aktiiviseen toimintaan!

Tästä osiosta löydät tuutorien esittelyt ja tiiviitä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Olet saavuttanut tavoitellun ja halutun opiskelupaikan Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella. Saavuttamasi opiskelupaikka tarjoaa sinulle mahdollisuuden itsesi kehittämiseen, paljon haasteita sekä loistavat tulevaisuudennäkymät juridiikan erityisasiantuntijana!

Edessäsi on tiiviiden viiden opiskeluvuoden lisäksi myös antoisa opiskelijaelämä, jossa Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestö Legio Ostiensis ry jäsenineen toimii oppaanasi.

Liittymällä Legion jäseneksi saat kaikki Legion tarjoamat edut ja tapahtumat. Opiskelu on ainutlaatuista aikaa elämässäsi, joten otetaan siitä kaikki irti!

Tervetuloa mukaan Legion aktiiviseen toimintaan!

Tuutorit 2022 - 2023

Tuutorit auttavat opintojen aloittamisessa. Jos jokin mietityttää, ota yhteys kehen tahansa tuutoriin. 

Silja Laaksonen

Tuutori & Fuksivastaava

Moikka ja onnittelut opiskelupaikasta!

Olen Silja Laaksonen ja ikää on 22 vuotta. Alun perin olen kotoisin Helsingistä ja Joensuu oli minulle ennestään tuntematon kaupunki. Fuksivuosi meni käytännössä minulla sopeutuessa uuteen kaupunkiin, opintoihin sekä opintojen ja urheilun yhdistämiseen.

Pääsin sisään todistuksella, mikä oli minulle helpotus välivuoden jälkeen. Pääaineena opiskelen lainsäädäntötutkimusta ja sivuainetta en ole vielä valinnut. Minulla alkaa opintojen puolesta jo kolmas vuosi syksyllä ja täytyy myöntää, että aika on mennyt nopeasti. Vastahan minä muutin tänne pari vuotta sitten.

Opintojen ohessa harrastan kilpatasolla pikajuoksua ja minut löytääkin usein Joensuun Areenalta tai kesäisin keskuskentältä. Yleisurheilu on pienestä pitäen ollut tärkeä juttu minulle. Tällä hetkellä puitteet urheilulle ovat erinomaiset, kun kenttä ja halli on lähellä kotia sekä yliopistoa. Olen myös hurahtanut avantouintiin, sillä silloin pääsee palautumaan ja rauhoittumaan opintokiireistä. Joensuun jääkarhut on siis hallin ja kentän ohella lempipaikkojani Joensuussa. Opintojen ohessa olen lisäksi mukana Legion hallituksessa ja toimin Manipulus- ja fuksivastaavana. Hauska fakta itsestäni on, että juon kahvia vain silloin kun tunnen itseni väsyneeksi. Muuten juon teetä ja tarpeen mukaan Noccoa, jos on kiirettä kurssien kanssa 😀

Vinkkini fukseille on, että kannattaa osallistua kaikkiin tapahtumiin avoimin mielin. Ainejärjestömme on yhteisöllinen ja koen sen ehdottomasti vahvuutena, sillä kaikille pystyy mennä juttelemaan. Opintojen aloittaminen ja uudelle paikkakunnalle muutto saattaa olla shokki, (tiedän omasta kokemuksesta) joten minulta saa siinäkin asiassa vertaistukea. Mitään asiaa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin murehtimaan, autamme mielellämme ja ohjaamme oikeaan paikkaan tarvittaessa. Muistakaa käydä liittymässä Facebookin puolella Legion ryhmään sekä Legion fuksiryhmään niin pysytte ajan tasalla tapahtumista ja muista asioista!

Moikka! Oon Vivian Lahti, 20-vuotias espoolainen, nykyään kuitenkin vakituisesti Joensuussa. Joensuu oli mulle ennestään ihan tuntematon paikka, mutta muutto uuteen kaupunkiin oli super hauskaa ja virkistävää. Legio otti avosylin vastaan ja kaikki on super mukavia. Pääsitte siis parhaaseen paikkaan ja odotan innolla, että pääsee tutustumaan teihin ensi syksynä!

Pääsin opiskelemaan julkisoikeutta lukiosta yo-todistuksella yhden välivuoden jälkeen. Mulla on nyt ekan lukuvuoden opiskelut takana ja ensi syksynä alotan pääaineopinnot eurooppaoikeuden parissa. Mun lempipaikka Joensuussa ei oikeastaan oo mikään yks tietty paikka, vaan ehdottomasti koko Pielisjoen varsi. Sitä tulee juostua edestakasin, aina ku pitää vähän tuulettua opiskeluilta ja palautua viime illasta. Kannattaa ottaa opiskeluista ja opiskelijaelämästä kaikki irti, koska aika menee yllättävän nopeesti.

En oo hirveen luova ihminen, joten hauskan faktan keksiminen ei oo kovin helppoa. 😂 Sellasen voisin kuitenkin heittää, että oon hyvin iltapainotteinen ihminen ja herään usein vasta puolilta päivin. Kouluhommia saatan tehdä vielä keskiyöllä ja palautukset hoidan yleensä pari minuuttia ennen dedistä. Ei kannata ottaa mallia. 😆

Vielä kerran onnea ja nähdään syksyllä!

Vivian Lahti

Tuutori

Kiia Kärkkäinen

Tuutori

Heippa ihanat fuksit ja lämpimästi tervetuloa Legioon! Mä oon Kiia Kärkkäinen, 23-vuotias ja alun perin olen Vantaalta kotoisin, mutta viime elokuussa muutin Joensuuhun tietämättä paikasta juuri mitään. Ilokseni kuitenkin huomasin Joensuun olevan mukava ja opiskelijaystävällinen kaupunki. Omasta mielestäni Joensuu on myös ihanteellisen kompakti, sillä varsinkin keskustan alueella välimatkat ovat niin pieniä, että ne voi oikein hyvin taittaa ihan jalankin, jos ei satu omistamaan autoa tai, niin kuin mun tapauksessa, edes pyörää. Lempipaikkani Joensuusta on kuitenkin ihan vaan oma koti, jossa viihdyn välillä ehkä vähän liiankin hyvin.

Valmistuin ylioppilaaksi 2018 ja parin töissä vietetyn välivuoden jälkeen aloitin yleiset oikeusjärjestysopinnot avoimessa yliopistossa syksyllä 2020. Julkisoikeutta opiskelemaan pääsinkin sitten avoimen väylän kautta viime vuonna, eli aloittelen nyt syksyllä jo kolmannen vuoden opintoja. Pääaineeni on hyvinvointioikeus ja sivuaine ainakin näillä näkymin lainsäädäntötutkimus.

Huisin hauska fakta itsestäni on se, että mulla on puhelimen Safarissa aina hyvin, hyvin monta välilehteä auki, koska en jaksa tai välttämättä edes halua sulkea edellisiä vaan avaan aina uuden, sillä jostain kumpuaa käsittämätön tarve säästellä niitä avattuja sivuja, vaikka en ikinä enää palaa niihin. Suljen ne yleensä vasta sitten, kun 500 välilehden raja tulee vastaan. Tällä hetkellä niitä on kuitenkin auki vain 187.

Onnea kaikille uudesta opiskelupaikasta ja toivottavasti nähdään syksyllä mahdollisimman monen kanssa fuksiviikkojen merkeissä!

Mun nimi on Laura Passi, ikää 21 vuotta ja oon joensuulainen henkeen ja vereen. Pääsin yliopistoon todistusvalinnalla, suoraan lukiosta. Siirtymä lukiosta yliopistoon oli mulle itelle aika hankala, opintojen suhteen ja myös sosiaalisesti. Jos siis tuntuu, ettei yliopistoelämä lähde käyntiin sun haluamalla tavalla, niin aina saa tulla vetäsee hihasta, niin koitan parhaani mukaan auttaa, tai vähintään saat vertaistukea.

Aloittelen nyt kolmannen vuoden opintoja, vaikka on siellä vielä pari fuksivuodenkin kurssia tekemättä, joten mut voi hyvinkin spotata samoilla luennoilla. Pääaineena mulla myös on rikos- ja prosessioikeus, ja sivuaineena oon aloitellut kriminologiaa. Lempipaikka Joensuussa on varmaan yliopiston kirjasto. Toinen vaihtoehto on mun auto, jossa mulla on tapana huutolaulaa Taylor Swiftiä stressinpurkukeinona. Tuon edellisen lisäksi hauska fakta musta on, että mun isä on perustanut opiskeluaikoinaan Itä-Suomen yliopiston big bandin (RytmiHäiriköt), joten oon ihan pienestä asti kipitellyt Carelian ja Educan käytävillä 😀

Laura Passi

Tuutori

Janita Riihelä

Tuutori

Mun nimi on Janita Riihelä, 23. Oon kotoisin Valkeakoskelta ja nykyään asustelen Joensuussa susirajalla. Varmasti monelle matka on pitkä kotikulmilta Joensuuhun, mutta opiskelijaelämän alettua välimatka unohtuu ja voi huomata Joensuun viihtyvyyden. Pääsin julkisoikeuden linjalle avoimen kautta, joten ensimmäisen vuoden opinnot suoritin etänä vailla tietoa Joensuun mahtavasta opiskelijaelämästä.

Pääaineena on rikos- ja prosessioikeus ja rikollisuuden tutkimus, jota voin suositella pääaineeksi mielenkiintoisten kurssien myötä. Jos päädyt valitsemaan rikosoikeuden pääaineeksi tai muuten tuskailet kurssien kanssa, niin vertaistukea löytyy. Teen tällä hetkellä kolmannen vuoden opintoja, eli kandi on pian edessä. Hauska fakta onkin, että tykkään siivota vältelläkseni koulujuttuja, joten kandin teko keväällä tarkoittaa (toivottavasti) siistiä kotia ja kandin kanssa tuskailua yliopistolla.

Lempipaikka Joensuussa on Iso Myyn aasialaiskauppa, Noy´s Thai Market, josta löytää super hyviä nuudeleita, mocheja sekä muita Aasian makuja. Jos käväset Noy´sissa niin nappaa testiin Maj Taj-pullo mukaan sitseille! Muhun saa ottaa yhteyttä, mitä vaan kautta somessa tai tulla tapahtumissa nykäseen hihasta ja tutustuun. Nähdään fuksiviikoilla!

Johanna Ahonen, 19, alun perin oon kotoisin Mikkelistä, mutta muutin Tampereelle lukiota varten. Tampereella kävin ilmaisutaidon erityislukion ja hauska fakta onkin se, että oon harrastanu teatteria yhteensä melkeen 8 vuotta! Oon kuitenkin aina tykännyt opiskella ja päntätä, joten teatteri sai jäädä historiaan ja hain suoraan lukiosta tänne todistusvalinnalla 2021. Nyt on ensimmäisen vuoden opinnot takana ja syksyllä alotan eurooppaoikeuden pääaineopinnot.

Mun sydän on aina ollut idässä, joten Joensuu kaupunkina tuntuu paljon sopivammalta kuin Tampere. Joensuun monipuolisuutta ei voi liikaa korostaa, kun täältä löytyy kaikille kaikkea (luontoa, tapahtumia, you name it!). Mun lempipaikka Joensuussa on Another Doggy cocktailbaari, josta saa Joensuun (koko Suomen) parhaat cocktailit. Ootte valinnut ihan parhaan opiskelualan ja ainejärjestön, enkä malta oottaa, että päästään tutustumaan!

Johanna Ahonen

Tuutori

Laura Kossila

Tuutori

Moikka ja onnittelut opiskelupaikasta minunkin puolestani! Olen Laura Kossila, 27-vuotias ja iän puolesta tuutorijoukon seniori (sanon tämän orastavasta ikäkriisistä huolimatta). Aloitin opinnot syksyllä 2021 ja sisään pääsin pääsykokeella. Syksyllä tein opintoja vankilassa työskentelyn ohessa ja keväällä 2022 pääsin opintovapaalle jäännin myötä muuttamaan Joensuuhun.

Varsinaisia lempipaikkoja ei yliopiston kirjaston ja oman kodin lisäksi ole ehtinyt vielä muodostua, mutta olen viihtynyt Joensuussa todella hyvin. Erityisesti pidän siitä, että luonto on lähellä. Myös opiskelijaelämään mukaan pääsy hoitui kuin luonnostaan. Meillä on huippu ainejärjestö, joka on helposti lähestyttävä ja jonka tapahtumissa olen viihtynyt.

Takana on ensimmäinen lukuvuosi ja innostus opinnoista on edelleen suuri. Pääainevalinta on hieman työn alla, pohdintaa olen tehnyt hyvinvointioikeuden ja lainsäädäntötutkimuksen välillä. Onneksi tätä on aikaa miettiä eikä mitään tarvitse vielä lyödä lukkoon. Kevään 2023 vietän toivottavasti vaihto-opiskelijana Skotlannissa, joten en vielä tässä vaiheessa ota stressiä lopullisesta pääainevalinnasta.

Hauskana faktana vielä tähän loppuun: minulla on niin hyvät jutut, että olen kuullut isävitsejä kutsuttavan Laura-vitseiksi.

Tervetuloa yliopistoon ja Legioon, tavataan syksyllä!

Moikka uusi fuksi ja onnittelut koulupaikasta! Mä olen Saara Palomäki, ikää on 27 vuotta (eli rockvuosi menossa) ja kotoisin oon Tampereelta. Aloitin opinnot avoimessa yliopistossa syksyllä 2019. Julkisoikeus oli mulle ensin alkuun vain “kiertotie” oikeustieteelliseen, mutta keväällä 2021 viikko ennen oikeustieteiden pääsykoetta tajusin, että oikeasti julkisoikeus onkin juuri sitä mitä haluan tässä kohtaa elämää, enkä mennyt oikeustieteiden pääsykokeeseen lainkaan. Hetkeäkään en ole päätöstäni katunut!

Syksyllä 2021, kun pääsin avoimen kautta sisään, mulla oli kasassa jo opintopisteitä 85. Tästä syystä mulla alkoi jo tammikuussa 3.vuoden opinnot, ja kesällä olen tehnyt jo kandiani. Pääaineena mulla on finanssioikeus ja sivuaineena siviilioikeus. Näiden lisäksi on tullut opiskeltua kauppatieteitä, ja tavoitteena on päästä sinnekin opiskelijaksi. Lempipaikkoja Joensuussa on ehdottomasti Jääkarhut, Kuhasalo ja keskustan ah niin ihana ruutukaavio.

Hauska fakta itestäni on varmaan se, että oon täysi kirjafriikki: kun löydän hyvän romaanin (yleensä dekkari, jossa on mahdollisimman raaka murha), en tee mitään muuta sen muutaman tunnin aikana, mitä mulla menee sen kirjan lukemiseen. Oma lukuennätys on ollut 3 kirjaa eli yhteensä päälle 1000 sivua alle 20 tuntiin. Lisäksi hauskana faktana voisin mainita olevani kaksonen; kaksoisveli on 30 minuuttia vanhempi.

Onnittelut vielä kerran uudesta koulupaikasta ja tervetuloa Legioon! En malta odottaa, että päästään tutustumaan syksyllä!

Saara Palomäki

Tuutori

Fuksi-FAQ: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Onnea opiskelupaikasta! Muista ottaa opiskelupaikkasi vastaan Opintopolussa ja ilmoittautua läsnäolevaksi yliopiston ohjeiden mukaan. Tutustu yliopiston uuden opiskelijan perehdytykseen UEF Kamussa.

Opintotukea voit hakea Kelan asiointipalvelussa. Täytä hakemus ajoissa ja muista myös asumistuki!

Opiskelija-asunnoista Joensuussa vastaa Joensuun Elli. Tarjolla on niin soluja kuin yksiöitä ja perheasuntoja.

Kannattaa hyödyntää myös Facebook-ryhmiä ja muita vuokrailmoitusalustoja, kuten Toria. Joensuussa on paljon yksityisiä vuokranantajia.

Voit ottaa käyttöösi Frankin tai Pivon opiskelijakortin. Lisätietoa opiskelijakortista saat UEF Kamusta ja ISYY:n sivuilta.

Kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi muistiinpanovälineet ja opiskelijakortti tai opiskelutodistus opiskelijahintaista ruokailua varten.

Ensimmäisinä päivinä esimerkiksi tutustutaan yliopistoelämään, kampukseen ja opiskelukavereihin tuutoreiden ja yliopiston henkilökunnan johdolla. Aikataulu löytyy Smart Startista ja facebookin fuksiryhmästä.

Yleensä ilta-aikaan ja viikonloppuisin tuutorit ja ainejärjestö järjestävät vapaamuotoisempaa ohjelmaa.

Legion viininpunaiset haalarit tilataan fuksiviikkojen aikana, tuutorit tiedottavat tarkemmin haalarisovituksesta. Haalarit ovat vain Legion varsinaisille jäsenille.

Jäsenyys ei ole pakollinen. Kuitenkin tapahtumiin osallistuminen fuksiviikkojen jälkeen edellyttää jäsenyyttä, samoin kaikki muut Legion edut ovat vain jäsenille. Myös edunvalvonta.

Avoimen yliopiston opiskelijat ovat myös tervetulleita fuksiviikoille. Avoimen opiskelijat voivat liittyä Legion kannattajajäseniksi ja päästä nauttimaan Legion jäseneduista.

YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö vastaa opiskelijoiden terveydenhuollosta. Muista maksaa YTHS-maksu!
Myös kunnallinen terveydenhuolto on käytettävissä.

Joensuu on pyöräilykaupunki, joten oma polkupyörä riittää hyvin kulkemiseen ja sitä voi suositella kaikille. Käytettyjä pyöriä löytyy halvalla jos sellaista ei vielä omista. Lisäksi Joensuussa on sisäinen bussiliikenne kauempana asuvia varten. VR kulkee Joensuusta muualle Suomeen, jos koti-ikävä yllättää, samoin monet bussiyhtiöt.

Tapahtuu tämän ohjeen mukaan uusilla opiskelijoilla. Viimeistään 31.8!

Itä-Suomen yliopistossa on oikeustieteiden laitos. Mittarista riippuen UEF:in oikeustieteiden laitos on Suomessa suurimpien joukossa!

Vertaistuutori on kunkin opiskelualan ylemmän vuosikurssin, tyypillisesti toisen vuoden opiskelija, joka haluaa auttaa uutta opiskelijaa sujuvaan opintojen alkuun. Vertaistuutorit perehdyttävät uusia opiskelijoita yliopiston käytäntöihin, esittelevät opiskelijoille tarkoitettuja palveluita ja tutustuttavat yliopistoympäristöön sekä opiskelupaikkakuntaan. He voivat kertoa myös käytännön vinkkejä opiskelemisesta ja muusta opiskelijaelämästä.

Apua opintoihin saa amanuensseilta ja opinto-oppaasta. Kandin opinto-opas ja maisterin opinto-opas. Myös opettajatuutorit auttavat.

Oikeustieteiden laitoksen vastuunjakotaulukosta näet suuripiirteisen työnjaon.

Tottakai osallistut. Sisäänpääsyväylästä riippumatta kaikki ovat uusia fukseja ja ovat tervetulleita fuksiviikoille ja Legion toimintaan. Erohan on vain siinä, mitä kussseja lähtee seuraavaksi suorittamaan.

fiSuomi