© Copyright 2017 Mobirise - All Rights Reserved

» Etiketti «

Olit sitten osallistumasssa vuosijuhlille ensimmäistä kertaa
tai vain kertaamassa pukukoodia, etiketti on ohjenuoranasi.

Vuosijuhlat  

Legion vuosijuhla on perinteisesti järjestetty syksyllä loka-marraskuun vaihteessa. Juhlaan ovat legiolaisten lisäksi tervetulleita avecit ja kutsuvieraat. 

Legion vuosijuhla on järjestömme arvokkain akateeminen tilaisuus, jossa käyttäydytään sen mukaisesti. Siksi etenkin ensimmäistä kertaa vuosijuhlaan osallistuvan on hyvä tutustua juhlassa noudatettavaan etikettiin. Etiketistä ei tule kuitenkaan muodostaa turhaa stressin aihetta, se on tarkoitettu vähentämään hämmennystä ja epätietoisuutta. Tärkeintä on pyrkiä käyttäytymään juhlavasti ja arvokkaasti huomioiden kohteliaasti muut juhlijat.

 
Arvokas juhlakäyttäytyminen

Juhlaan on tehty istumajärjestys eli jokaisen paikka on merkitty nimikortilla. Mies saattaa daaminsa tämän istumapaikalle ennen omalle paikalleen menoa. Jos omassa pöydässä on ihmisiä, joita et entuudestaan tunne, on kohteliasta aluksi esittäytyä, ja pitää puhetta yllä myös muiden kuin tuttujen kanssa koko tilaisuuden ajan. Juhlassa pöytäseurue muodostaa pienen yhteisön, jossa kenenkään ei pitäisi tuntea itseään ulkopuoliseksi.

Etikettiin kuuluu, että mies ojentaa tuolin aina, kun daami on istuutumassa. Yleensä tämä tehdään vain oikealla puolella istuvalle, mutta kohteliasta on tehdä tämä myös toisella puolella istuvalle daamille, jos tällä ei ole paria. Naiset istuutuvat aina ensin, ja pienessä pöydässä miehet eivät istu ennen kuin kaikki pöydän naiset ovat istuneet. Mies muistaa aina nousta, kun pöytäseurueeseen kuuluva vieressä istuva nainen osoittaa nousemisen merkkejä ja auttaa mahdollisesti tuolin kanssa. Sama tulee kyseeseen, kun nainen on saapumassa takaisin pöytään.


Ruokailu ja maljat

Juhla aloitetaan alkumaljalla ja tervetuliaissanoilla. Juhlan aikana syödään alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka ja jälkiruoan jälkeen vielä kahvi avecilla. Avec on joko konjakki tai likööri.
Etiketin mukaan kylmiä ruokia ei saisi aloittaa ennen kuin kaikki ovat saaneet ruokansa, mutta tarjoilun jouduttamisen ja varsinkin isojen juhlien aikana tästä säännöstä on yleensä luovuttu. Lämpimät ruoat saa aloittaa heti, kun lähimmät vierustoverit ovat saaneet ruokansa. Tässä
vaiheessa yleensä, varsinkin pääruoan yhteydessä, ilmassa kaikuvat hyvän ruokahalun toivotukset pöytäkunnittain.

On syytä muistaa, että kun joku pitää puhetta, ovat muut hiljaa, vaikka puhe tuntuisikin pitkältä. Puheiden ja laulujen aikana ei ole soveliasta myöskään syödä eikä juoda. Lasia kohotettaessa, esimerkiksi maljoja nostettaessa, mies katsoo ensin oikealla puolella istuvaa henkilöä, sen jälkeen vasemmalla puolella olevaa ja viimeiseksi vastapäätä istuvaa daamiaan. Nainen toimii päinvastaisessa järjestyksessä. Kohotettaessa lasit eivät kosketa toisiaan vaan kilistelyn korvaa pieni nyökkäys.

Yhteislaulut ovat osa akateemisia vuosijuhlia. Usein koko juhlaväki laulaa yhdessä, mutta joskus myös pöytäkunnat veisaavat spontaanisti laulun tai kaksi. Laulut löytyvät lauluvihkoista, jotka on jaettu jokaisen vieraan istumapaikalle. Pääruuan tai syömisen aikana ei lauleta.
Kun puheet on pidetty ja jälkiruoka nautittu, siirrytään tanssimaan. Tässä vaiheessa voidaan jo rentoutua ja löysätä kravattia. Miesten tulee kuitenkin muistaa tanssittaa daamejaan.
Pussikalja on näissä juhlissa ehdottomasti kielletty. Jos haluat ottaa omia juomia mukaan, käytä pientä, huomaamatonta taskumattia. On hyvä muistaa, että pöydästä ei saa nousta puuteroimaan nenäänsä tai pitämään ennenaikaisia konferensseja ennen kuin pääruoka on syöty.

Vuosijuhlissamme konferenssit ovat sallittuja, mutta etiketti olisi syytä huomioida myös konferenssien yhteydessä. Muutenkin on kohteliasta odottaa varsinaisen ohjelman loppumista ennen kuin kravattia löysätään. Ruokailun aikana tulee nauttia kohtuudella alkoholijuomia ja käyttää vettä janon sammuttamiseen. Pääruoan jälkeen ohjelma muuttuu yleensä hieman vapaammaksi ja liikehdintä pöydän ja konferenssi- sekä saniteettitilojen välillä vilkastuu. On kuitenkin kohteliasta istua pöydässä mahdollisimman pitkään, kunnes varsinainen ohjelma on ohi.


Pukeutuminen

Miehillä on frakki tai tumma puku. Frakin kanssa housut ovat käänteettömät ja niissä on silkkinen sivunauha. Yleensä käytetään valkoista frakkiliiviä. Paita on valkoinen frakkipaita. Helmiäisnapit edessä, kalvosinnapit kultaa. Frakin kanssa käytetään mustia silkkisukkia ja mustia kiiltonahkakenkiä sekä valkoista (itsesidottavaa) solmuketta. Rannekelloa ei suositella käytettäväksi frakin kanssa.

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Se korvaa siis myös frakin. Käsite tumma puku tarkoittaa tumman harmaata, tumman sinistä tai mustaa pukua. Kangas voi olla hillitysti raidallinen, mutta ei liituraitaa. Tumman puvun seurana juhlapaita on yleensä valkoinen, mutta käyttää voi myös konservatiivisia värisävyjä tai hentoja raitoja. (Kaksinkertaiset kalvosimet mahdolliset). Solmio (solmuke) on hillitty ja juhlava. Tumman puvun kanssa kengät ovat mustat, perinteisen säännön mukaan mies ei pidä ruskeita kenkiä klo 18 jälkeen. Sukat ovat monen suomalaisen miehen kompastuskivi. Sukan tulee noudattaa kengän (ja puvun) väriä ja olla sen verran pitkävartinen, että vastapäätä istuvan ei tarvitse katsella paljasta, karvaista jalkaa.

Daamilla on ns. suuri iltapuku. Suuri iltapuku tarkoittaa täyspitkää juhlavasta materiaalista valmistettua avonaista tai olkaimetonta pukua. Akateemisessa maailmassa on sallittua käyttää myös umpinaisempaa tai pitkähihaista iltapukua.

Pukua täydentävät juhlavat korut (ei käytetä rannekelloa, ellei se ole korukello). Halutessaan voi käyttää hansikkaita, joiden tulisi ylettyä olkaimettoman puvun kanssa kyynärpäihin. Kengät voivat olla sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Laukun tulisi olla pieni, "kirjekuori" -mallinen. Käsilaukkua ei ole soveliasta laskea pöydälle ruokailun aikana.

Pukeutumista voi täydentää akateemisilla arvomerkeillä ja kuntanauhalla. Miesten tulee muistaa akateemisia arvomerkkejä kantaessa, ettei frakin kanssa tällöin tule käyttää taskuliinaa. Herrat kiinnittävät kuntanauhan puvun alle oikealta olkapäältä vasemmalle kyljelle kun taas daameilla kuntanauha asetetaan riippumaan vasemmalta olkapäältä oikealle kyljelle. Daamit, joilla on olkaimeton puku, taittelevat rusetin ja kiinnittävät sen pukunsa vasemmalle rinnukselle. Kuntanauha ei saa koskettaa ihoa. Legio myy kuntanauhaa toimiston aukioloaikoina.

Koska Legion vuosijuhla on kuitenkin opiskelijajuhla, lipsumiset pukukoodista sallitaan. Eli jos komeroiden kätköistä ei löydy täysin etiketin mukaista päällepantavaa, ei vuosijuhlia sen vuoksi kannata jättää ​väliin​. Tärkeintä on kuitenkin panostaa juhlalliseen käyttäytymiseen. Voit kysellä vinkkejä pukeutumiseen vanhemmilta opiskelijoilta.

Hyödylliset linkit
 
Porin kyltereiden tekemä opastusvideo konjakkikorvien taitteluun TÄÄLLÄ.
Ohjeet ruusukkeen tekemiseksi Legion ainejärjestönauhasta TÄÄLLÄ.

***


Järjestönauhaohjesääntö
Hyväksytty hallituksen kokouksessa 2.10.2018

1 § Legio Ostiensis ry:llä on nauha, jota käytetään ylioppilaskuntanauhan tavoin akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Se on 25 mm leveä nauha, joka on symmetrinen
keskiviivan suhteen. Nauhassa on viisi 5 mm leveää raitaa siten, että reunimmaisena on viininpunainen, tästä seuraavana kullankeltainen ja keskellä valkoinen raita.

2 § Jokaisella Legio Ostiensis ry:n jäsenellä on oikeus lunastaa järjestönauha itselleen. Nauhan käyttöoikeus on yhdistyksen jäsenyyden tavoin elinikäinen.

3 § Nauhaa kannetaan nauhana oikean olkapään yli vasemmalle tai ruusukkeena vasemmassa miehustassa. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

4 § Käytettäessä juhlanauhaa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Nauhan kantajan tulee kaikella käytöksellä arvokkaasti edustaa ainejärjestöä.

5 § Käytettäessä nauhaa yhdessä ylioppilaskuntanauhan tai muiden järjestönauhojen kanssa tulee Legio Ostiensis ry:n nauhan kulkea ylimpänä, jos kyseessä on Legio Ostiensis ry:n tilaisuus

Mobirise
Legio Ostiensis ry 

Posti
Itä-Suomen yliopisto/oikeustieteet
PL 111
80101 Joensuu
Y-tunnus: 1776916-6

Legion toimisto on Haltia-rakennuksen 2. kerroksessa, huoneessa 212

Toimistopäivystykset

Legio somessa

Tsekkaa kuvat ja uutiset Twitteristä ja Facebookista sekä Instagramista!  

Yhteydenottolomake

Set up a free site with Mobirise